Guinea Bissau: Day 7 – A Nice Walk

This afternoon I took a long walk through the characol market nearby where we live. I wanted to pick up a piece of fabric to hang on my wall, that I found to be rather bare and cold, and also I’d begun to feel somewhat isolated from the world around me, sitting in my room while there was a whole new part of the world to explore just outside.

Having brought my Nikon D40 along (big SLR camera), I had every intention to finally take some pictures of my house and my surroundings. Once outside though, I found myself unwilling to bring it out and point it at anything or anyone, as I felt I would somehow be distancing myself from those around me, becoming a “tourist” of sorts..

I did however use it to take some pictures inside and outside of our house, as well as the small “gazebo” of sorts where we eat lunch on weekdays, prepared alternately by Fatima or Sabado. The first two pictures are of our living room and kitchen, and then the outside of our house (door to the left is mine and Fridas, whereas the one on the right leads to Thornys aparment), and lastly the gazebo on the right.

 

 

Somewhere along the line of my walk (while reading an email I’d just gotten from Anton – Phones here can access the Internet without problems, and it’s cheap too), I remembered that my Nokia E66 phone has a camera in it – and with it in my hand, I could innocently snap some photos while walking or just standing and looking around.

 

The Results are what you see below:

 

 

You’ll notice the piles of clothes upon the ground in one of the pictures, which were second hand clothes that I wondered if had been donated by charity organisations, only to be sold instead of given to those in need.. This was a very large scale operation, so I’m going to ask around one day.

After walking about for an hour, and found parts of the market I’d never willingly go again, where stalls were cramped so close that I could hardly pass by, while rotting pieces of meat lay bare for the flies to feast upon, and the smell was so that I tried my very best not to breathe lest my stomach lurch and my breakfast come flying out – I finally stumbled upon a small stall that carried some fabrics, meant for clothing, but also applicable to a wall if one is a Branco doesn’t know any better.

The one i bought had some very nice colors, and as I noticed when I got home, a big red heart.. When I got home I promply drove a nail into the wall and hung it up, where it now nicely complements my wooden cupboard and bed. In my (and the others) opinion, it really helps the room feel more warm and inviting to enter and to be in.

 

 

Enough for now, I’m off to bed – my second week to start tomorrow : )

6 thoughts on “Guinea Bissau: Day 7 – A Nice Walk

 1. Magnus P. Bjarnason Post author

  Hej Lasse, ja jeg følte mig også rimelig sneaky, men taktikken er god og jeg tror helt klart at jeg vil bruge den noget mere fremover, i stedet at hive det store kamera frem fra tasken med linse og det hele.

  Markedet var faktisk rigtig stort, jeg gik i et tilfældigt sted, drejede til venstre, og fortsatte så i én retning sammenlagt 15 minutter uden at komme ud igen. Måtte lave endu venstre drejning for at komme tilbage til vejen hvor jeg var kommet fra, bare længere nede.

  Nogle steder i de indre områder åbnede der sig nogle store pladser hvor de f.eks. kun solgte tomater. 20 kvinder, der sad på rækker, alle sammen med tomater foran dem på forskelligt farvede klæder. Andre steder var det meget en blandet landhandel med alt fra batterier og radioer til gedetarme ved siden af neon-farvede strømper..

  @Freja – Bare rolig, der kommer helt sikkert nogle flere billeder 🙂

 2. Claus Franz Overbeck

  Hej Petur,
  Gode billeder…man kan mærke stemningen.
  Det billede hvor der er en flok mænd der sidder på knæ og beder…tror ham der står ved bilen (sort T-shirt og korte blå bukser) har fået øje på dig og dit mobil kamera :-)…var de venligt stemt? og prøvede du ellers a kommunikere med nogle af de lokale?
  VH
  Claus

 3. Magnus P. Bjarnason Post author

  Hey Claus,

  Tja, jeg ved ikke med ham på billedet, men generelt så er alle her utrolig venligt stemte, og man kan altid få hjælp til alt hvad man har brug for. Folk er generelt bare glade hernede, om så de kun har underbukser på og løber ude i regnen, eller sidder og snakker på et gadehjørne, så er der aldrig langt til et smil, der kun bliver større hvis man selv smiler igen 🙂

 4. Claus Franz Overbeck

  Hey Petur,

  Det kunne folk i Danmark lærer en helt det af….altså at smile til hinanden og være glade. Specielt når vi har det så godt her oppe nord på.

  VH
  Claus

Comments are closed.